Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

woensdag 1 juli 2015

Vrijdag 8 mei: ochtendsafari in Savuti


Na een goede nachtrust vol heerlijke wildernisgeluiden, maar zonder spectaculair dierenbezoek in ons kamp, gingen we om half 8 met beide Gabriëls op pad. De temperaturen beginnen te dalen en de vroege ochtenduren zijn nog fris. We naderden Leopard's Rock. Die naam komt ook niet uit de lucht vallen, maar dat wil niet zeggen dat de dieren je op een luie boomtak liggen op te wachten voor een fotoshoot.


Er stonden echter al andere auto's, dus er was wel degelijk iets te zien. Ah wow, zei Gabriël: een luipaardwelpje in de rotsspleet. Hij moest het echter wel drie keer aanduiden voor ook wij het katje tussen de rotsen ontdekten. Wij hebben een poosje staan kijken, maar er was verder weinig activiteit, moeders was blijkbaar van huis en als er al meer welpen waren, lieten deze zich niet zien. We zouden later nog eens terugkomen, beloofde onze gids. Spannend!


Onze grote vriend de Lilac-breasted Roller.






Een Witkruinklauwier (shrike) vloog voor ons weg, maar de Dwergbijeneter (evenals de Roller behorend tot de familie der Scharrelaars), ging rustig verder met het oppoetsen van zijn veren. Zat ook wel wat verder weg.




Bij het water een African Fish Eagle. Alle andere roofvogels die we tijdens deze tocht zijn tegengekomen, staan in het voorgaande blog.




Topmodel, glansrijk in de volle zon.


Een groepje Tsessebe in een grote grasvlakte. Na Moremi konden we deze Lierantilopen wel herkennen. Hoewel de afstand behoorlijk was, konden we ze toch goed zien en fotograferen. Een verrekijker en goede foto-apparatuur zijn dan wel onontbeerlijk. Het fijne van gamedriven is, dat ik steeds mijn zware 300-mm lens bij me had zonder dat ik ermee hoefde te sjouwen. De auto bood in de meeste situaties ook een steunpunt om de stabiliteit te vergroten.




Deze grasvlakten werden begrenst door een smalle bosrand met o.a. parasol acacia's en vele markante grijswitte boomskeletten. Daar passeerden we een kudde Gnoe's. Het was ook hier dat de Secretarisvogels hun slangendans uitvoerden. Maar in de verte zagen we ook olifanten en grote kudden zebra's, En soms sneuvelt er wel eens wat.




Een olifantenschedel.
Wie weet wat er zich allemaal in het hoge gras verstopt.... we zagen op verschillende plaatsen Kori Bustards wegrennen, maar deze Northern Black Korhaan ontdekten we net op tijd om hem nog in onze camera te vangen.





De vruchten van deze hoge acacia's hangen en zijn proteïnerijk. Olifanten en giraffen kunnen daar wel bij en eten deze daarom graag. Er zijn ook lager blijvende acacia's met opstaande vruchten, die daarom wel Candle Acacia of Candle Thorn wordt genoemd.
We reden verder over de weg door de grasvlakten en je moet toch wel weten waar je zoeken moet en dan nog heel goed kunnen observeren om te ontdekken dat er in dit bosje een paar leeuwen liggen....


Stilstaan, goed kijken en ja hoor: een bosje manen.

Even later kwam hij toch enigszins verstoord door onze aandacht en die van een andere, iets onrustiger auto, omhoog. Een van zijn dames kwam ook van haar luie plekje om eens poolshoogte te nemen.




Coffeebreak



Aandacht voor alle dieren, groot en klein...


Wat wij zien zijn grasvlakten, maar dan komt er een stel olifanten aan die daar ergens middenin uitgebreid toilet gaan maken! Daar is dus wel degelijk water.


Spuiten: eerst van voren, dan achter de oren - rechts, links - dan onder de buik - rechts, links, alles weer heerlijk fris.


We waren op weg naar de Maribou Pan, een kunstmatig (beton) waterbassin waar nu nog wat regenwater in stond. Vlakbij ons kamp en ook elders in Savuti zagen we echter al kuilen en kleine poelen opdrogen. Wanneer deze poel droogvalt, wordt er water opgepompt d.m.v. een pomp die wordt gevoed door zonnecellen. Er viel hier nu niets te beleven en we begonnen aan onze terugtocht.


Yellow billed Hornbill


Een grote kudde zebra's trok richting het water.



Nijlganzen, eenden en koereigers tref je bij vele poelen aan. Dit keer viel ons oog op een schildpadje op het moment dat ook een reiger hem in het oog kreeg. Hij volgde het schildpadje nieuwsgierig maar wist niet goed wat hij ermee aan moest. Wij keken in spanning toe of hij er een hartig hapje in zou zien of.....





....... even afgeleid......


...... mmm, toch maar niet ..... Gelukkig voor het schildpadje, dat schild is toch ook niet voor niets!




Na viereneenhalf uur gamedriven is het goed toeven aan de lunchtafel!


Savuti had nog meer moois voor ons in petto: http://renrbotswana.blogspot.fr/2015/07/avondsafari-savuti.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten