Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

zondag 5 juli 2015

Zondag 3 mei - avondboottocht Okavango Delta

We hadden even gelegenheid om ons te installeren in onze tent en geschikte kleding aan te schieten voor de avondexcursie. In het restaurant werden we vervolgens uitgenodigd om nog een snel kopje thee met een paar lekkere hapjes erbij te genieten en dan zouden we meegaan met de bootexcursie. We maakten kennis met twee Duitse koppels, die gezamenlijk op reis waren en die eveneens deze middag waren aangekomen. We zouden deze dagen met hen samen op excursie gaan onder leiding van onze vaste gidsen Modswai en Titus. Good company.


Deze middag stond een motorboottocht door de lagunes op het programma. Uitleg over onze boottocht en enkele spelregels aan boord om vervolgens Gunn's Camp langzaam te zien verdwijnen. Op de foto onder: de bar (rechts) en het restaurant (links). Helemaal links de aanlegsteiger.



Al snel ontmoetten we onze eerste olifant. Een solitair mannetje onder begeleiding van een poetsreigertje.


Een Malachite Kingfisher poseerde voor ons. Ook toen we heel voorzichtig dichterbij kwamen, bleef hij rustig zitten. Wow, wat een prachtige start van ons verblijf hier!


Dode takken, dode bomen vormen altijd een uitstekend uitkijkpunt voor allerlei vogels. Hier zaten bij elkaar Slangenhalsreigers, Koereigers en een Pied Kingfisher. For the record.


Heel rustig stuurde Modswai ons bootje door de kanalen, watergeulen en wijdere wateren, terwijl hij ons wees op van alles wat we aan flora en fauna tegenkwamen en hierover vertelde. Op gedempte toon spraken we, om de natuurlijke rust niet te verstoren. Hier ademt de natuur en wordt de stilte slechts doorbroken door de roep van een enkele dier en het kalme klotsen van het water, het schuren van de grassen langs de boot. En dan hield onze gids helemaal halt en zei: luister naar de stilte, luister naar de natuur. En alles ademde rust.


Zo prachtig.....


Veel libelles scheerden over het water en zetten zich op planten, maar deze zijn toch zo actief dat ze in het bootje nauwelijks behoorlijk te fotograferen zijn; er is altijd wel iets van beweging ook al legt de gids de boot stil voor het nemen van foto's.
Gemakkelijker laten de dieren op het land zich in beeld vastleggen, maar die zijn vaker weer wat verder weg. Modswai manouvreerde zijn boot dan zo ver mogelijk door de watergrassen naar de wal. Maar dan moest hij vervolgens de motor eerst omhoog halen om alle waterplanten eruit te trekken voordat we weer verder konden.



Een lechwe (f): litschiewaterbok of ook wel moerasantilope genoemd.



Drie op een rij: Spur-winged Goose - Spoorwiekgans



Modswai: even de motor ontgrassen.

Onder: African Jacana.













Iets later attendeerden onze gidsen ons op een krokodil. Wij dachten eerst dat ze een grapje maakten, want eerst zagen we alle zes helemaal niets. Totdat Modswai de boot voorzichtig zo dichtbij had gebracht en gedraaid dat het beestje ons niet meer kon ontgaan. Het was een jong dier, een kleintje, maar toch..... niet om grapjes mee uit te halen.


De echte mini's zijn de rietkikkertjes. Die worden niet groter dan een paar centimeter. Voor hen betekent een kleine krokodil ook gevaar!


Verschillende keren hebben we ze gevonden in wittige / bijna lichtgroene verschijningsvorm, maar ze kunnen van kleur veranderen en ook de tekening is verschillend. Deze avond vonden we deze twee. In alle gevallen hebben we te maken met de Painted Reed Frog, de Geschilderde Rietkikker.

Hoog in een boom stonden Maraboe's. De zon begon te dalen en het landschap kleurde steeds meer warm oranje. Het water was als een spiegel zo glad.







Hoogste tijd voor een sundowner! Met een koel glas witte wijn genieten van het warme licht en de stilte, dit prachtige land.

Maar niet te lang, want als de zon begint te dalen, wordt het snel donker. Tijd om terug te gaan naar het kamp en nu met flinke vaart en zonder dralen.





Na een frisse douche en een gezellige start in de bar, zouden we hier later aan het diner geroepen worden. We worden uitstekend verzorgd in Gunn's Camp in een losse en gemoedelijke sfeer.

Morgenochtend gaan we met de mokoro's de delta in en wandelen >> http://renrbotswana.blogspot.fr/2015/07/maandagochtend-4-mei-okavango.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten