Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

zondag 5 juli 2015

Maandagavond: boottocht Okavango Delta

Middagexcursie: voor vieren waren we al onderweg met z'n zessen en onze twee gidsen in het motorbootje. Dezelfde plaats, dezelfde kleine krokodil? In ieder geval liet de kleine dit keer zijn tanden zien; niet om zonder handschoenen aan te pakken!


We hebben op deze tocht veel dieren gezien, maar dit zou toch vooral de avond van de nijlpaarden worden. Dat begon met een paar exemplaren vlakbij huis, waaronder ook kleintjes, die zich voornamelijk rustig onder water ophielden.



Beslist geen kleine krokodil dook voor ons het water in.


Ook een Afrikaanse Slangenhalsvogel voelde zich blijkbaar onzeker over onze nadering.



Twee olifanten graasden in de gras- en rietlanden. Ze staan dus in het water, slaan hun slurf om een flinke pluk gras en zwaaien dit eerst een paar keer heen en weer, zodat de spetters in het rondvliegen, voordat ze het naar binnen werken.


Een Jacana op een ondiep nest tussen het riet en papyrusscheuten. Dit waterrijke gebied met riet en waterlelies is de omgeving waarin African Jacana's zich thuisvoelen. Prachtige vogel, het blauwgrijs van de kop loopt door tot over de snavel, omkaderd met een zwarte oogstreep en ook de nek is zwart. Het wit en geel van de hals en het bruine verenkleed warmen diep, wanneer de zon begint te dalen. De lange grijze poten hebben grote lange tenen, waardoor deze vogel over de bladeren van de waterplanten kan lopen. De Nederlandse naam: Lelieloper.


Net twee kwebbelende nonnetjes of neuzelende paters, Heilige Ibissen.


Nijlpaarden.







Op het droge een kudde Lechwe's. Maar terug naar het water...........





Rietzangers, reigers, visarenden, zadelbekooievaars, malachite en pied kingfishers - de delta is rijk aan vele soorten vogels. Een andere bewoner van gebieden met permanent water is de Langteenkievit (Long-toed lapwing/plover).


Overal kwamen we nijlpaarden tegen. Ook op plaatsen waar niets te zien was, kon er ineens een voor je neus opduiken. Hier en daar ging Modswai er met een flink vaartje met een boog omheen.




Een Grote Zilverreiger en een Ralreiger.




We kwamen in een kanaal omzoomd met papyrusbossen. Pied Kingfishers schoten in hele groepen van alle kanten over het water. De vorige avond hadden we dit ook al meegemaakt en later tijdens de mokorotocht in Moremi zouden we dit actieve groepsgebeuren aan het eind van de middag opnieuw zien. Niet scherp te krijgen natuurlijk, zoveel vaart bij afnemend licht, maar omdat ik het zo leuk vond:


Meyer's Papegaai - de meest voorkomende soort onder de papegaaien.


Zowel in de delta als later bij Chobe River hebben we veelvuldig Ralreigers gezien en gelukkig ook van dichterbij foto's kunnen maken.



Sundowner time, stil genieten en dan met een vaartje terug om voor donker in het kamp terug te zijn.





Iets meer over Gunn's Camp: http://renrbotswana.blogspot.fr/2015/07/okavango-delta-gunns-camp.html
En onze laatste bootsafari: http://renrbotswana.blogspot.fr/2015/07/dinsdag-5-mei-okavango-delta-op-water.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten