Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

dinsdag 30 juni 2015

Van Savuti naar Chobe Riverfront 2


Later heeft Gabriël op de kaart onze route laten zien. We bereikten nu de dorpen langs de Chobe rivier en daarmee ook de asfaltweg. 


In het eerste dorp, Kachikau, stopten we bij het Craft Centre, waar we even konden rondneuzen en van het toilet gebruik konden maken. 



Van oudsher worden hier rieten mandjes gevlochten; dit wordt ook nu nog door de ouderen gedaan en we hebben een mooi rieten schaaltje gekocht. Wij dragen graag iets bij aan de plaatselijke gemeenschap door het kopen van souvenirs, maar hoewel de kwaliteit goed was, wilden we nog niet teveel spulletjes meeslepen op onze kampeertocht. In de reisadviezen wordt daarom ook Victoria Falls (of Maun, als dat de eindbestemming is) aanbevolen voor het kopen van souvenirs. Daar is inderdaad een ruime keus, maar voor de prijs hoef je de aankopen niet uit te stellen. Achteraf vond ik het dan ook jammer dat we hier niet iets meer gekocht hebben. Twee of drie mandjes of bakjes schuif je uiteindelijk zo in elkaar.  


Sicklebush oftwel de Kalahari Christmas Tree tegenover het Crafts Centre. De bloeitijd is met het aanbreken van de winter weliswaar voorbij, maar deze boom bekende nog steeds een beetje kleur. De meeste bomen en planten dragen vrucht bij het aanbreken van de winter. Verderop langs de weg zagen we echter ook nog wel de gele bloemetjes van de Acacia.




De vrucht van een Baobab boom.





Traditionele huizen en nieuwbouw in allerlei variaties wisselen elkaar af. Onder een groot scholencomplex. Onderwijs is in Botswana verplicht en als leerlingen een paar dagen zomaar van school wegblijven, wordt er contact met de ouders gezocht.


De Chobe rivier vormt de grillige grens tussen Namibië en Botswana. De Caprivistrip in Namibië is laag gelegen en vormt een vlak gebied. Het land aan Botswana zijde is hoger gelegen en heeft daardoor veel minder last van overstromingen bij hoog water. De weg langs de rivier aan deze zijde voert door diverse dorpen en biedt een prachtig uitzicht over het lagere rivierlandschap. Baobabs en Umbrella trees zijn markante bomen langs de weg.



Aan Namibische zijde mag het hele jaar door gevist worden. Men gebruikt daarvoor de echte houten mokoro's. In Botswana is de visvangst gedurende een aantal maanden verboden. Aan deze kant hingen de vissen te drogen.









Rechtsaf. Nu volgde een stuk asfaltrijden totdat we de weg naar de rivier konden inslaan. Vlak voordat we zover waren, ontdekten we in de bossen naast de weg enkele Sabelantilopen - minstens 1 prachtig volwassen mannetje en een paar vrouwtjes. Achter de bomen meende ik er nog meer te zien. We hadden geluk, want Sabelantilopen zijn schuwe dieren en ook dit groepje trok zich verder in de bossen terug, toen wij stilstonden langs de weg. Ze gaven ons nog net voldoende tijd voor wat haastige foto's.





Ook wij lieten de weg achter ons en reden de bush weer in. De zandweg liep omlaag naar het stroomgebied van de Chobe.



Op en langs de weg liepen impala's, parelhoenders en baboons. Op de Ihaha Campsite, waarlangs we reden, is de overlast van de bavianen dermate groot geworden, dat men de campsite gesloten heeft. Gelukkig hebben wij op onze kampeerplaats hier, noch op de andere plaatsen, last van de apen gehad. Voordat we ons nieuwe kamp bereikten, zagen we nog een paar kudu's, waaronder deze mooie bok.



Voor ons kamp en de avondexcursie: http://renrbotswana.blogspot.nl/2015/06/avondexcursie-chobe-river.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten