Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

dinsdag 30 juni 2015

Avondexcursie Chobe River


Bij aankomst in ons nieuwe kamp werden we weer hartelijk begroet door de crew. Het water voor onze douche was al klaar en wat een ruimte hadden we weer!! Een moment voor ontspanning, het kamp verkennen, even kijken hoe dat heerlijke verse brood op tafel kwam. Kooktechnieken van Afrikaanse bodem! En dan een paar foto's van ons zelf, want dit zou onze laatste kampementje worden!



Kooltjes onder en kooltjes boven - het brood rijst de pan uit!


In het kamp: een Spine-leaved monkey orange - de vruchten zijn hier nog niet rijp: groen en hard; door apen worden ze wel zo gegeten, maar mensen eten de rijpere vruchten wanneer ze oranje kleuren.


Om half zes reden we naar de rivier die baadde in de warme gloed van de dalende zon.


We zagen de rug van een krokodil, ibissen en verschillende steltlopers, maar deze avond concentreerden we ons op het grotere werk, vlak voor onze neus. Twee buffels scharrelden rond een modderpoel en besloten dat het tijd was voor een schoonheidsbadje. De koereigers en ossenpikkers (Red-billed Oxpeckers) ruimden tijdelijk het veld toen de ene na de andere buffel in de modderpoel stapte om zich daar eens lekker in de bagger te wentelen. Zo gemakkelijk was het trouwens niet voor deze zware dieren om zich op de rug te wentelen. Het was behoorlijk ploeteren in het bad. Maar ja, je komt er dan natuurlijk wel beeldschoon uit!!








We reden wat verder en kwamen enkele andere safari-auto's tegen. Die werden bestuurd door vrouwelijke gidsen, die deel uitmaken van een organisatie die enkel en alleen door vrouwen wordt gerund. Iets verderop stonden we weer stil achter twee andere safari-auto's: Op de zandbanken en in het gras beneden ons lagen op rij vijf leeuwinnen. Later zagen we pas dat er op de weg voor de auto voor ons, nog een leeuwin lag. Niet zozeer wij als wel de buffels verderop in de wei waren onderwerp van hun aandacht.


Buffels zijn geen gemakkelijke prooi. Het zijn sterke tegenstanders die ook stevig weerstand bieden, zozeer dat leeuwen daarin het onderspit kunnen delven. De dames zullen dus hun hoop gevestigd hebben op een buffel die van de kudde verwijderd zou raken.





Dat gaf ons alle gelegenheid voor mooie plaatjes, omdat de dames er nogal rustig bij lagen. Het licht nam zienderogen af en de iso-stand ging omhoog, dus veel beweging konden we ook niet meer aan.
De buffels naderden, maar sloten steeds weer de formatie. De leeuwen keken af en toe hoopvol op en spanden dan de spieren, maar lagen er toch voornamelijk behoorlijk ontspannen bij.




Ondertussen genoten wij niet alleen van de leeuwen, maar ook van de prachtige zonsondergang.




De buffels naderden, de leeuwinnen werden onrustig. Toen nam de voorste buffel een aanloopje richting de leeuwen en was het die ene buffel die vijf leeuwinnen de bosjes achter ons injoeg. Teveel actie om nog behoorlijk op stilstaand beeld vast te leggen, maar wat was dit weer een mooie ervaring!


Het begon donker te worden en het werd tijd om terug te gaan. Ons kamp was op slechts 15 minuten afstand, dus dat was geen probleem.

Morgenochtend komen we terug: http://renrbotswana.blogspot.nl/2015/06/zondag-10-mei-veel-vogels-tijdens-de.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten