Over mij

Mijn foto
Wij zijn een echtpaar van rond de 70. We hebben gewerkt in voortgezet onderwijs en i.c.t. Gewoonlijk trekken we er in langere vakanties met de caravan op uit in Europa. Af en toe doen we iets heel anders, soms een verre reis. We zijn liefst zo vrij als een vogel, maar als het nodig of raadzaam is, reserveren we.

zondag 28 juni 2015

Chobe River 3



Eerder op onze tochten met Gabriël hadden we deze eendenkopjes ook wel boven het maaiveld uit zien steken - onveranderlijk allemaal met de snavel dezelfde kant op - maar in het hoge gras zijn ze lastig te fotograferen en ze waren nooit dichterbij dan nu: White-faced ducks naar hun witte kopjes ofwel Whistling ducks naar de fluittoon die ze voortbrengen, eigenlijk wel vergelijkbaar met de fluittoon van onze Smienten.


Deze schoonheid lag helemaal klaar voor een fotoshoot en ik heb niet de volle 300 mm lens hoeven te gebruiken, zo dicht konden we met dit bootje naderen. In z'n achteruit weer afstand nemen en verder.



Een aalscholver. Dit was de plaats waar de olifanten ons weer tegemoet kwamen, de nijlpaarden in het water hielden een oogje in het zeil.





Ralreiger met een Jacana. We hebben deze mooie reiger op vele plaatsen veelvuldig aangetroffen, maar nergens konden we de Ralreiger zo dicht naderen als hier, zodat we tenslotte nog een paar mooie foto's konden maken.





Niet alleen olifanten en buffels waren er op de oever, maar ook grote kuddes impala's, veelal beschutting zoekend in de schaduw van de bomen.





Trots wappert de Botswaanse vlag op het eiland.





Eilandjes vol zwaluwen, een vrij grote soort, waarschijnlijk Oeverzwaluw, maar ik weet niet precies welke. ((Sand Martin?)



Dit is een zeer vogelrijk gebied. Abdim's ooievaars, Heilige en Hadada Ibis, Grijze reiger, Zwarte reiger, Grote zilverreiger, zwaluwen, Smidsplevieren (Blacksmith Lapwing), Steltkluut, Jacana's, Slangenhalsvogels, Nijlganzen, allemaal te vatten in een enkele blik.




En toen ineens: een varaan, gevolgd door een tweede! Een bekende en zeer herkenbare soort binnen de hagedissenfamilie.




Steeds flitste de tong naar buiten. Varanen hebben een gespleten tong en een lange, krachtige staart, die ze ook wel als verdedigingsmiddel gebruiken.



Een zwarte reiger poetst zijn kleed en dit lijkt me een jonge Heilige Ibis.


Krokodil in het water: je hoort ze niet en ziet ze bijna niet.


Dit was een van onze cruisebegeleiders. Onder deze boot is ruimte en daar zit een zwaluwennest. De zwaluwen gaan op de hele boottocht mee. Als we stilliggen, zijn ze op het nest, maar wanneer we varen, vliegen ze vooruit en om ons heen. Hoe snel moet je zijn om dat vast te leggen in beeld?! Dit prachtexemplaar was zo vriendelijk om even voor ons te komen poseren op de voorplecht.





Onze schipper was niet bang voor de nijlpaarden en we konden aardig dichtbij komen.


Nog één keer, omdat het van die griezels zijn, maar ook fascinerend omdat het zo'n oerdier is. En héél dichtbij!




Toen was het de hoogste tijd om terug te gaan. Over de Namibische zijde van de Chobe. Aan land gaan is niet toegestaan zonder de juiste papieren, maar de vaarweg mag voor deze cruises vrij gebruikt worden.




Terug bij Kasane en de lodges. Ons vielen de vele en hoge bliksemafleiders op. De Captain bevestigde dat dat geen overbodige luxe was, vooral in het regenseizoen.



Kijk hoe klein ons bootje was tussen de grotere jongens. En zelfs dat zijn nog maar kleintjes vergeleken bij sommige andere cruise- en hotelboten. Maar wat een prachtige beleving hebben wij gehad, zo dicht op het water, met ons neus bijna bovenop de krokodillen, olifanten en nijlpaarden. Tussen het riet bij de vogels en varanen. Het was een prachtige tocht die we niet hadden willen missen!



Bij het kantoor wachtte Gabriël ons op en surprise: daar was ook andere Gabriël nog, breedlachend als altijd. Hij was hier voor de inkopen etc. voor de volgende safari. En guess what: zij introduceerden ons bij: Gabriël. Deze zou ons naar de Zimbabwaanse grens brengen en ons daar door de douane heen loodsen voor de visa etc. Aan de andere kant van de grens konden we in de transferbus van Ilalalodge stappen.
Maar eerst namen we afscheid, nu ook van de leider van onze groep. Gabriël had zich een uitstekende gids en gastheer betoond en samen met de andere mannen heeft hij ons een prachtige kampeerreis bezorgd en veel van zijn kennis met ons gedeeld, waarbij er ook alle ruimte en interesse was om over ons leven en land te vertellen. Never a dull moment! En zo, uitgezwaaid door twee Gabriëls gingen we met de volgende Gabriël op weg naar de grens en onze laatste reisfase.

Van Botswana naar Zimbabwe, Victoria Falls - Ilala Lodge: http://renrbotswana.blogspot.nl/2015/06/victoria-falls-en-ilala-lodge.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten